Hur googlar man?

Så här gör du för att googla:

  1. Skriv in google.se i adressfältet på din webbläsare.
  2. Skriv in det du söker i sökrutan.
  3. Klicka på förstoringsglaset för att googla.

Googla betyder att söka på internet med hjälp av sökmotorn Google. Det finns även andra sökmotorer, men i Sverige görs 90 procent av alla sökningar på internet med Google (källa: Wikipedia).

I många webbläsare kan du i dag googla genom att skriva in din sökfras direkt i webbläsarens adressfält. I så fall kan du hoppa över punkt 1 ovan. En webbläsare är det verktyg som du använder för att surfa på internet, till exempel Internet Explorer, Chrome, Firefox eller Safari.

Hur hittar jag det jag söker genom att googla?

Ett bra knep för att hitta det du söker är att använda flera ord. Om du bara använder ett enda ord får du många sökträffar som helst och det är inte säkert att du hittar det du letar efter. Du behöver specificera dig.

Låt oss anta att du letar efter ett recept på blåbärspaj med havregryn. Om du bara skriver in ordet paj i Googles sökruta får du flera miljoner sökträffar. Söker du i stället på blåbärspaj avgränsar du sökresultatet till ett par hundra tusen. Blåbärspaj recept ger 140000 träffar. Blåbärspaj havregryn ger 12 000 träffar. Så där kan du hålla på tills du har hittat den kombination av ord som leder dig till det du vill ha.

Googla med citattecken

Om du vill googla på en hel fras och bara vill ha träffar på hela den frasen sätter du citattecken runt frasen. Om du googlar världens enklaste blåbärspaj får du träffar på alla texter som innehåller orden världens, enklaste och blåbärspaj, även om orden står på helt olika ställen i texten. Om du googlar på ”världens enklaste blåbärspaj” får du bara träffar på webbplatser där de orden står i just den ordningen.

(Världens enklaste, och kanske godaste, blåbärspaj, hittar du för övrigt på alltomblabar.se.)

Googla på rätt språk

Du kan också ställa in vilket språk du vill söka på. Om du vet att blåbärspaj heter så även på något annat språk än svenska men du bara vill söka på svenska texter kan du välja att bara söka i svenska texter.