Hur gör man pannkakor med choklad?

Pannkakor med choklad är kanske inte en självklar kombination på svenska middagsbord. Men det borde det vara! Hemma hos svenska barnfamiljer serveras pannkakor ofta som enda middagsrätt. Men det går också bra att ha dem som efterrätt efter en lättare måltid, till exempel en soppa. De här recepten passar kanske bättre som efterrätt än huvudrätt. Men låt dig för all del inte begränsas av det.

Pannkakor – ett grundrecept

Vi börjar med ett grundrecept på pannkakor. Det här är för en person, men det går bra att utöka receptet till så många portioner som du behöver.

Vispa ihop följande ingredienser:

  • 1 ägg
  • en nypa salt
  • en nypa socker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk till
  • ett par matskedar smält smör

Pannkakor med choklad

Men chokladen då? Nu är det dags att komplettera ditt grundrecept för att få chokladpannkakor. Det kan du göra på många olika sätt. Här kommer några förslag:

  • Koka en chokladsås och ringla den över pannkakorna. Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Eller båda.
  • Bre över ett lager nutella.
  • Smält mörk choklad och ringla över pannkakorna – eller blanda chokladen i smeten.
  • Blanda i kakao i smeten. Eftersom ren kakao är bittert kan det behövas lite extra socker, honung eller något annat sött i smeten för att kompensera det.
  • Servera pannkakorna med chokladglass.

Pannkakor med choklad – smakkompisar

För dig som inte nöjer dig med kombinationen pannkakor och choklad utan vill experimentera ytterligare kommer här några idéer på smakkompisar som du kan servera till dina chokladpannkakor:

  • färska jordgubbar, blåbär, hallon eller andra bär
  • hackad färsk ingefära
  • kokosflingor
  • lakritspulver
  • lättvispad grädde
  • glass – vaniljglass är en klassiker, men våga prova andra glassorter till dina chokladpannkakor – hallonsorbet eller blåbärsglass, till exempel
  • chiliflagor
  • skivad banan
  • hackad sötmandel.

Pannkakor med choklad – fler recept

Här hittar du fler recept på pannkakor med choklad: