Är cashewnötter raw food?

Cashewnötter är inte raw food. Cashewnöten är egentligen ett frö och sitter på en frukt, som ett äpple ungefär, och fröet är inneslutet i ett hårt skal. Enligt den här artikeln från rawfoodfamiljen, som för övrigt menar att cashewnötter inte är ett dugg nyttigt, så behöver man både ånga skalet och sänka ner det i ett hett oljebad och sedan torka nötterna i 70 grader för att det ska gå att använda nöten. Frukten som cashewnöten växer på går också att använda, till exempel kan man dricka cashewfruktsjuice.

Inom stora delar av raw food-världen så finns det ändå en praxis av att använda cashewnötter och ändå kalla den mat man lagar för raw.

Det finns en del sorters cashewnötter som specifikt utges för att vara raw food. Enligt den här artikeln (på engelska) finns det en tillverkare i Indonesien som faktiskt kan få fram cashewnötter utan att hetta upp dem. Råvarubutiken säger att det är dyrt och omständligt att framställa cashewnötter som är garanterat råa  och att det därför blir billigare att köpa de vanliga.

Ibland hör man även att cashewnötterna skulle vara giftiga om de inte hettades upp. Jag lyckas inte hitta någon information om det när jag googlar, men på flera ställen läser jag att skalet runt nöten är giftigt.

Så för att sammanfatta:

  1. Vanliga cashewnötter är inte raw food.
  2. Om en viss sorts cashewnötter sägs vara framställda utan uppvärmning så kan det vara en bra idé att ifrågasätta och ta reda på mer.
  3. Inom raw food-världen används cashewnötter ofta ändå, men om du vill äta 100 procent raw food behöver du avstå från cashewnötter.

//Jenny Forsberg, allasvaren.se