Vad hjälper mot åksjuka?

Blir du åksjuk eller sjösjuk? Många blir illamående av att åka bil, buss, flyg och båt. Här får du några tips på vad man kan göra åt det.

Res inte på tom mage

Många som lider av åksjuka tycker att det blir bättre om de får något i magen. Prova om det hjälper för dig. Se till att alltid äta något innan du ska resa, även om du startar tidigt på morgonen. Ha med dig mellanmål att fylla på med om du ska åka långt. Det är förstås inte bra att vara proppmätt på resan heller.

Det kan kännas fel att äta om du mår illa, eller att åka med full mage om du misstänker att du kommer att må illa under resan, men prova gärna om det hjälper för dig.

Titta mot horisonten

Ofta kan det hjälpa mot åksjukan att titta på något långt borta. Om sikten mot horisonten är fri så försök gärna att hitta ett landmärke långt borta, något som står stilla. Att titta på saker som susar förbi i högt tempo kan göra illamåendet värre. Om du åker bil på en väg med skog runt omkring kan det hjälpa att titta så långt fram som möjligt på vägen. Att sitta i framsätet underlättar och gör det lättare att titta framåt. Många upplever dessutom att de inte alls mår lika illa om det är de själva som kör.

Ingefära hjälper mot illamående

Ingefära sägs hjälpa mot både illamående och kräkningar. Du kan till exempel äta kanderad ingefära, som är ingefära och socker, under resan. Eller kanske pressa ner ordentligt med ingefära i din vattenflaska. Även färsk ingefära kan du förstås äta. Skär den i så tunna skivor som du kan så är den lättare att få i sig.

Blunda och vila huvudet för att bli mindre åksjuk

En del upplever att åksjukan minskar om de kan blunda och vila huvudet mot något. Att blunda kan för vissa ha samma effekt som att titta på något stillastående långt borta – du slipper se föremål som susar förbi i hög hastighet på nära håll. Många tycker också att det hjälper att vila huvudet mot något, kanske ha med sig en kudde och sitta och luta sig mot bilens eller bussens fönster. Om du befinner dig på en båt kanske du till och med har möjlighet att lägga dig ner på en bänk eller liknande.

Det kan också hjälpa att ha hörlurar med musik eller något som får dig att tänka på något annat. En ljudbok kanske? Att själv sitta och läsa kan däremot göra illamåendet värre.

Tabletter mot åksjuka

På apoteket kan du köpa åksjuketabletter. Postafen heter de. Tänk dock på att de kan göra dig trött, så om du märker att du blir påverkad av dem bör du inte ta dem om du ska köra bil eller behöver kunna prestera eller göra något där du behöver ha fullt fokus.

Tuggummi mot åksjuka

På apoteket finns även åksjuketuggummi. Calma heter de. Precis som åksjuketabletterna kan de göra dig trött. Prova om det gäller för dig, så att du vet om du kan ta dem även om du behöver vara pigg och fokuserad.

Armband mot åksjuka

På apoteket hittar du även armband som sägs hjälpa mot åksjuka. Seaband heter de. Armbanden, som du sätter på båda handlederna, har en plastkula som trycker på en akupressurpunkt på handlederna som ska hjälpa mot illamående. Armbandet sägs fungera mot åksjuka och sjösjuka och även mot illamående vid graviditet.