Vinterdäck – vilka datum gäller?

Vilka datum gäller egentligen för vinterdäck? När får jag ha dem på? När måste jag ha dem på? När måste jag plocka bort dem? Här får du reda på vilka datum som du måste respektive får ha vinterdäcken på.

Vinterdäck – när måste jag ha dem på?

Mellan den 1 december och den 31 mars måste du ha vinterdäcken på om det är vinterväglag. Det innebär att om det är snö, is, snömodd eller frost på vägarna under den här perioden så måste du ha dem på. Om det däremot är barmark och plusgrader behöver du inte ha dem på under den här perioden. Däremot får du ha dem på om du vill, vilket gör att många väljer att ha dem på för att inte tvingas till ett hastigt däckbyte om vädret slår om.

Vinterdäck – när får jag ha dem på?

Dubbdäck får du ha på bilen oavsett väglag under perioden 1 oktober till 15 april. Om det är eller förväntas bli vinterväglag under någon annan tid på året så får du ha dubbdäcken på då också.

Vinterdäck – när måste jag ta bort dem?

Om du har dubbdäck måste du ta bort dem senast den 15 april. Om du har vinterdäck som inte är dubbade kan du ha dem på året runt om du vill. Det är dock inte att rekommendera att ha vinterdäcken på året runt eftersom de ger sämre grepp på vägen.

Din kommun kan ha särskilda regler om dubbdäck

Varje kommun har rätt att ha särskilda regler som förbjuder dubbdäck på vissa vägar eller vägsträckor. Kontrollera med din kommun om det finns sådana regler.

Vinterdäck – källor och mer information