Raw food handlar till stor del om att äta ren mat som inte är processad på något sätt, ofta ekologisk och självklart helt utan tillsatser.
Raw food bevarar näringen i maten
Teorin som många rawfoodare har är att genom att inte hetta upp maten så bevaras näringen i maten. Om man däremot hettar upp maten skulle enligt samma teori enzymerna, vitaminerna och mineralerna i maten förstöras. Forskningen är inte överens om att det faktiskt är så. Enligt andra teorier så minskar visserligen mängden antioxidanter i maten när man värmer den, men å andra sidan har kroppen lättare att ta upp matens näringsämnen. Det kan alltså finnas skäl att blanda raw food-kost med att äta ett lagat mål mat då och då.
Ett sätt att se på kost är också att alla djur utom människan äter raw food.
Oavsett vad du tycker om de här teorierna så är du antagligen nyfiken på raw food, eftersom du läser det här. Var och en behöver hitta det sätt att äta som passar hen bäst, och om du är nyfiken så testa! Hur mår du av att äta mer raw food? Hur mår du av att äta enbart raw food i en vecka eller en månad? Fungerar det inte får du experimentera vidare tills du har hittat ditt sätt att äta.
Raw food gör att du avstår från livsmedel som kan vara dåliga för dig
När du äter raw food så avstår du automatiskt från flera livsmedel som kan ha en negativ effekt på din kropp, till exempel gluten och laktos, som många magar reagerar negativt på, även hos personer som inte är gluten- eller laktosintoleranta. När du äter raw food får du inte heller i dig något socker, och du äter inte snabba kolhydrater som pasta och bröd, och det brukar också vara positivt för kroppen att minska på det.
Raw food är bra för magen – efter ett tag
Många som äter raw food upplever att de får bättre matsmältning. Observera dock att magen kan reagera under en övergångsperiod om du inte är van vid att äta så mycket råa grönsaker. Börja gärna med en gradvis övergång och var försiktig med svårsmälta grönsaker som kål under en övergångsperiod.