Vadå äkta kanel? Finns det falsk?

Vi använder främst två sorters kanel i Sverige

Det finns ungefär 250 sorters kanelträd. I Sverige använder vi främst två sorter: kassiakanel och ceylonkanel.

Kassiakanel är den som vi använder i kanelbullar och på risgrynsgröten. Den kommer oftast från Kina, men kan även ha sitt ursprung på Java eller Sumatra. På latin heter den cinnamomum cassia eller cinnamomum aromaticum.

Ceylonkanel  kommer från Sri Lanka, är ljusare i färgen och har inte en lika kraftig smak. Den passar bra i matlagning, till exempel i indiska rätter, och enligt Lisa Förare Winbladh även i mexikansk och självklart lankesisk mat. På latin heter den cinnamomum verum, och det är från det namnet som den har börjat kallas äkta, eftersom verum betyder just äkta eller sann.

Om det inte står på burken att det är äkta kanel eller ceylonkanel så kan du utgå från att du har fått tag i en burk kassiakanel – det är standardkanelen i dagens livsmedelsbutiker.

Kanel innehåller kumarin

Båda sorterna får man fram genom att använda barken på kanelträdet – man skalar bort ett yttre lager och använder den inre barken. Båda sorterna innehåller ett ämne som heter kumarin, som är skadligt för levern om man får i sig för mycket av det. Hos Livsmedelsverket kan man läsa att ”En normal användning av kanel som krydda innebär inte en risk för hälsan. Mycket stora mängder kumarin under en längre tid kan ge skador på levern.”

Kassiakanel innehåller hundra gånger mer kumarin än ceylonkanel. För att du inte ska få i dig för mycket kumarin ger Livsmedelsverket följande rekommendationer för kassiakanel:

”Enligt analyser gjorda på kanel som används i Sverige, och utgående från EFSAs TDI kan en vuxen äta knappt 1½ tesked kanelpulver från kanel dagligen utan risk. För en fyraåring är 1/3 tesked dagligen utan risk. Detta gäller även om de tillhör den känsliga gruppen individer.”

På samma sida hos Livsmedelsverket finns även en tabell som visar hur mycket (kassia)kanel barn som är 8 och 12 år kan äta.

För ceylonkanel behövs dock inga restriktioner eftersom det innehåller så lite kumarin att du lugnt kan äta det i större mängder.

Är kanel giftigt?

Kumarin som finns i kanel är alltså giftigt om du får i dig det i större mängder. Du kan lugnt fortsätta att äta hur många kanelbullar du vill,  och även låta dina barn äta bullarna och strö kanelen på gröten.

I många recept och artiklar om att äta nyttigt så lyfts kanel fram som en krydda som du ska äta mycket av för att den har massor av goda egenskaper: den innehåller gott om antioxidanter och den sägs vara bakteriedödande och stärka immunförsvaret. Om du äter kanel för de nyttiga egenskapernas skull och planerar att äta det mycket och ofta så behöver du se till att få tag i ceylonkanel, eller ”äkta kanel”, som det alltså kan stå på burken ibland. Annars riskerar du att få i dig mer än den knappt 1,5 tsk per dag som Livsmedelsverket har som maxdos.

Ceylonkanel – den som ibland kallas ”äkta kanel”