Chiapudding – hur gör man det?

Chiapudding går att göra på många sätt. Gemensamt brukar vara att det går lätt och snabbt att fixa (fast du behöver ofta låta den stå några timmar eller över natten). Det är gott. (Och du: om det inte är gott får du experimentera dig fram eller googla nya recept tills du hittar ett som du gillar. Mat ska vara gott!) Dessutom innehåller grundingrediensen i chiapuddingen – chiafrön – massor av nyttigheter. Chiafrön innehåller gott om proteiner, antioxidanter, omega 3 och kalcium. Och så är de snälla mot magen.

Det sägs att om du ska kunna ta upp nyttigheterna ur chiafröna så behöver du slå sönder dem innan du använder dem, till exempel med hjälp av en mortel.

Chiapudding med kokosmjölk eller annan vegomjölk

Jag tycker att kokosmjölk gör sig extra bra i chiapudding. Den är tjock och ger en extra krämig pudding. Men det går bra att använda någon annan vegomjölk också. Kanske gör du hemmagjord nötmjölk?

Rör ihop följande för en portion pudding:

  • 0,5 dl chiafrön
  • 2 dl vegomjölk
  • en nypa vaniljpulver
  • eventuellt någon sötning, till exempel agavesirap, men det blir gott även utan.

Låt stå i kylskåpet över natten. Ät med till exempel blåbär, banan och hasselnötter.

Chiapudding med choklad och banan

Det här receptet på chiapudding är också enkelt. Du behöver ingen matberedare och inga andra köksredskap än en bunke och en gaffel. För en matportion eller två efterrättsportioner behöver du:

  • 3 bananer
  • 2-3 msk rå kakao, gärna rå
  • 2-3 msk chiafrön
  • 2 msk agavesirap
  • 1 msk kokosolja
  • en nypa salt
  • en liten skvätt lime
  • ½-1 dl vatten

Gör så här:

  1. Mosa bananerna i en bunke med en gaffel.
  2. Blanda i resten av ingredienserna utom vattnet.
  3. Rör i lite vatten i taget och prova dig fram till hur mycket du behöver. Konsistensen ska vara tjock, inte vattnig.
  4. Smaka gärna av och se om du vill ha i mer agavesirap. De söta bananerna väger inte upp den bittra kakaon tillräckligt, utan det behövs en hel del sötma.
  5. Ställ in i kylskåpet en stund. Över natten går bra om du ska äta den till frukost. Annars räcker det med 20 minuter eller så, eftersom chiapuddingen redan har en tjock konsistens. Och om du har bråttom kan du för all del äta den direkt 🙂

Servera gärna med något syrligt. Granatäppelkärnor eller apelsinklyftor tycker jag är gott.

Chiapudding med blåbär

För två portioner chiapudding med blåbär behöver du:

  • 3–4 bananer
  • 4 dadlar
  • 4 msk chiafrön
  • 2 msk sesamfrön
  • 3 dl blåbär eller andra bär
  • 2 msk kakao, gärna rå

Om du har hemma kan du gärna ha i 1 dl fryst acaijuice, 2 msk acaipulver eller något annat bärpulver eller 2 msk nyponskalmjöl för att få ännu mer antioxidanter. Men det går lika bra utan.

Gör så här:

  1. Kör allt i matberedaren.
  2. Häll upp i två skålar.
  3. Låt stå i kylskåpet i 20 minuter – eller över natten om du ska äta chiapuddingen till frukost.

Servera gärna med gojibär på.

Smaklig måltid!