Koka ägg – hur gör man?

Hur kokar man egentligen ägg på bästa sätt? Det finns två vanliga sätt. Det ena sättet är att göra så här:

  1. Koka upp vatten i en kastrull.
  2. När vattnet kokar tar du av locket från kastrullen, lägger försiktigt i äggen med hjälp av en sked och sänker värmen. Äggen ska sjuda, inte stormkoka.
  3. Spola äggen med kallt vatten och låt dem ligga kvar i det kalla vattnet någon minut så att tillagningen avstannar.

Med det andra sättet gör du så här:

  1. Lägg äggen i en kastrull och fyll på med kallt vatten.
  2. Låt vattnet koka upp utan lock.
  3. När vattnet kokar sänker du värmen. Äggen ska sjuda, inte stormkoka.
  4. Spola äggen med kallt vatten och låt dem ligga kvar i det kalla vattnet någon minut så att tillagningen avstannar.

Löskokt ägg – hur lång tid ska det koka?

Om du vill ha dina ägg löskokta är ska du välja en koktid på 2 minuter från att vattnet kokar om äggen låg i från början. Om du lägger i äggen när vattnet redan kokar så tar det 4–5 minuter att få löskokta ägg.

Hårdkokt ägg – hur lång tid ska det koka?

Om du föredrar dina ägg hårdkokta tar det 8 minuter om från att vattnet kokar om de låg i från början. Lägger du i dem när vattnet kokar är koktiden 10 minuter.

Vilken metod är bäst?

Det finns för- och nackdelar med de två metoderna. En nackdel med att äggen ligger i kastrullen medan vattnet kokar upp är att det kan skilja sig mellan olika spisar hur lång tid det tar att koka upp vattnet, vilket gör att koktiden varierar.  En nackdel med att lägga i äggen när vattnet redan kokar är att det är större risk att äggen spricker.

Mjukkokt ägg – hur lång tid ska det koka?

Hur du vill ha dina ägg är förstås en smaksak. Dessutom varierar koktiden beroende på hur stora äggen är. Prova dig fram. Ett mellanting för dig som gillar krämiga ägg kan vara 5 minuter om äggen ligger i vattnet från början och 8 minuter om du lägger i dem när vattnet kokar.

Här kan du läsa mer om koktider för olika storlekar på ägg.

Får kan inte salmonella om man äter löskokt ägg?

I Sverige är risken att få salmonella av ägg mycket liten. Det kan du till exempel läsa om i den här artikeln hos Livsmedelsverket om salmonella. Därför är det ingen fara att till exempel göra hemgjord majonnäs på äggula, servera rå äggula till råbiff eller göra äggtoddy. I många andra länder är det däremot större risk. En tumregel kan därför vara att alltid äta hårdkokta och helt genomstekta ägg när du är utomlands.

Pocherat ägg – vad är det?

Att pochera ägg betyder att koka dem utan skal. Här hittar du två recept på pocherat ägg:

Vad kan man göra om äggen spricker?

Ett knep är att låta äggen ligga framme i rumstemperatur någon halvtimme innan du kokar dem så minskar risken för att de spricker under kokningen.

Ägg benedict – vad är det?

Ägg benedict är pocherade ägg serverade på rostat bröd tillsammans med skinka och hollandaisesås.

Kan man koka ägg i mikron?

Du kan inte koka ett ägg med skalet på direkt i mikron. Däremot kan du göra en äggröra. Och om du är experimentellt lagd kan du läsa hos Ica om ett sätt att koka ägg i mikron.