Du har kanske hört talas om att det i Kalifornien går åt så mycket vatten för att odla sötmandel att grundvattnet tar slut och jordarna förstörs? Om inte så kan jag tipsa om att lyssna på Sveriges Radios Matens pris, närmare bestämt det avsnitt som heter Vattnet och nötterna. Det är därifrån som jag får den fakta om mandelodling som jag skriver om i det här inlägget.
Välj sötmandel från andra ställen än Kalifornien
Kort sammanfattning för dig som inte orkar plöja igenom ett långt inlägg: Sötmandel som odlas i Kalifornien bevattnas med dricksvatten och gör att grundvattnet håller på att ta slut och jorden förstörs. Välj mandel som inte kommer från Kalifornien om du inte vill bidra till detta.
Sommaren 2016 tog jag reda på var den mandel som jag hittade i livsmedelsbutikerna kommer ifrån. I min undersökning var det ingen ekologisk mandel som kom från Kalifornien, så om du bara köper ekologisk mandel kommer du långt. De här märkena kan du äta mandel från, eftersom de odlas på andra platser i världen:
- Pearls of Samarkand
- Garants ekologiska
- Renée Voltaires mandelsmör
- mandel, mandelsmör och mandelmjöl från Kung Markatta
- Urtekram
- ekologisk mandel från Sellton
- Saltå kvarn
- Biofood
- mandelgrädde från Ecomil
- mandelmjölk från Alpro.
De här märkena bör du undvika om du inte vill äta sötmandel från Kalifornien:
- icke-ekologisk mandel från Sellton
- Eldorado
- Icas eget märke
- Coops eget märke
- Änglamark.
Nu vet du i princip det du behöver veta för att göra ett medvetet val. Ta med dig listan ovan till mataffären. Självklart är inte alla mandelsorter med i den här undersökningen, så om din mataffär har andra sorter får du googla dem – eller mejla och fråga. Vill du veta mer? Läs gärna resten av inlägget också.
Mandelodlingen i Kalifornien tar slut på dricksvattnet
Kaliforniens bönder odlar 80–90 procent av all världens mandel. Eftersom klimatet är varmt behöver mandelträden vattnas. Tidigare byggde man kanaler som ledde ner vattnet från floderna, men på sistone har det varit mycket torrt i Kalifornien och man måste borra för att få vatten. När vattnet i brunnarna, som även är dricksvatten i det här området, sinar så måste man borra djupare. När man borrar för mycket pressas marken ihop och håligheterna där vattnet finns försvinner. Det betyder att om det blir mer torka framöver kan allt dricksvatten ta slut. Och det kan ta hundratals år för vattnet att fyllas på igen.
Undvik mandel från Kalifornien
Betyder det här att vi inte ska äta mandel, det som är så nyttigt? Nej, du behöver inte avstå helt från mandel; det räcker med att undvika mandel från Kalifornien. Det odlas mandel även på andra delar av planeten, till exempel i Spanien och Italien. Dessutom finns det mandel från Uzbeikstan som växer vilt och som i inslaget från Matens pris sägs vara ännu nyttigare än de odlade, eftersom de innehåller fler fytokemikalier som stärker vårt immunförsvar.
Var odlas mandeln i mataffären?
Så hur kan vi veta var mandeln odlas? Det är tyvärr inte så enkelt som att bara läsa på förpackningen i affären, eftersom mandeln sällan är märkt med odlingsland. Själv har jag tidigare lite slarvigt tänkt att ”så länge jag köper ekologisk mandel är det väl lugnt?” Men nu bestämde jag mig för att faktiskt ta reda på var min mandel kom ifrån. Dags för lite ordentlig research, helt enkelt. Faktiskt har de flesta mandelproducenterna information på sina webbplatser om var mandeln odlas. De som inte hade det skickade jag ett mejl till, och inom en vecka hade alla svarat.
Ingen av de ekologiska mandelsorter som var med i min undersökning kom från Kalifornien, så tricket att bara köpa ekologisk mandel räcker faktiskt långt. I de fall jag fick svaret att mandeln kommer från USA har jag inte ställt följdfrågor utan antagit att det betyder att de odlas i Kalifornien.
Här kommer en lista över de mandelproducenter som jag kollade upp och var deras mandel odlas:
Producent: Lemberona
Märke: Pearls of Samarkand
Produkt: Vildväxande mandel från Uzbekistan
Odlas: nej, växer vilt i Uzbekistan
Producent: Axfood
Märke: Garant
Produkt: Ekologiska hela sötmandlar, Ekologiska mandelspån
Odlas: Spanien
Producent: Axfood
Märke: Garant
Produkt: Ekologiska hackade sötmandlar
Odlas: Turkiet
Producent: Renée Voltaire
Märke: Renée Voltaire
Produkt: Mandelsmör
Odlas: Sicilien
Producent: Kung Markatta
Märke: Kung Markatta
Produkt: Sötmandlar, Mandelsmör, Mandelmjöl
Odlas: Italien
Producent: Urtekram
Märke: Urtekram
Produkt: Mandlar
Odlas: Spanien
Producent: Sellton
Märke: Sellton
Produkt: Mandel
Odlas: USA
Producent: Sellton
Märke: Sellton
Produkt: Ekologisk mandel
Odlas: Spanien
Producent: Axfood
Märke: Eldorado
Produkt: Sötmandel (olika varianter, till exempel hel, hackad och skållad mandel)
Odlas: USA eller Australien
Producent: Axfood
Märke: Eldorado
Produkt: Rostade och saltade mandlar
Odlas: USA
Producent: Saltå kvarn
Märke: Saltå kvarn
Produkt: Mandlar
Odlas: Sicilien (mandlarna bevattnas inte)
Producent: Biofood
Märke: Biofood
Produkt: Mandel
Odlas: Spanien
Producent: Ecomil
Märke: Ecomil
Produkt: Mandelgrädde
Odlas: Spanien
Producent: Alpro
Märke: Alpro
Produkt: Mandelmjölk
Odlas: södra Europa
Producent: Ica
Märke: Ica
Produkt: Mandel (olika varianter)
Odlas: främst i Kalifornien, även från Australien. ”Vissa delar av vårt sortiment såsom hackad eller skivad mandel kommer från Spanien.”
Producent: Coop
Märke: Coop och Änglamark
Produkt: Mandel (olika varianter)
Odlas: USA
//Jenny Forsberg, allasvaren.se