Inom stora delar av raw food-världen så finns det ändå en praxis av att använda cashewnötter och ändå kalla den mat man lagar för raw.
Det finns en del sorters cashewnötter som specifikt utges för att vara raw food. Enligt den här artikeln (på engelska) finns det en tillverkare i Indonesien som faktiskt kan få fram cashewnötter utan att hetta upp dem. Råvarubutiken säger att det är dyrt och omständligt att framställa cashewnötter som är garanterat råa och att det därför blir billigare att köpa de vanliga.
Ibland hör man även att cashewnötterna skulle vara giftiga om de inte hettades upp. Jag lyckas inte hitta någon information om det när jag googlar, men på flera ställen läser jag att skalet runt nöten är giftigt.
Så för att sammanfatta:
- Vanliga cashewnötter är inte raw food.
- Om en viss sorts cashewnötter sägs vara framställda utan uppvärmning så kan det vara en bra idé att ifrågasätta och ta reda på mer.
- Inom raw food-världen används cashewnötter ofta ändå, men om du vill äta 100 procent raw food behöver du avstå från cashewnötter.
//Jenny Forsberg, allasvaren.se