Hur går man ner i vikt?

Här kommer hittar några tips som kan hjälpa dig att gå ner i vikt på ett hälsosamt och grundläggande sätt – så att du sedan kan behålla din nya vikt. Det är bättre att hitta ett sätt att äta och leva som du kan fortsätta med resten av livet än att banta eller gå på diet då och då.

Gå ner i vikt långsamt

På löpsedlar och i veckotidningar matas du med myten om att det finns en quickfix till att bli smal. Strunta i det! Det tar tid. Låt det ta tid. Du är värd att ta dig den tiden.

Ät bra mat och rör på dig

För att gå ner i vikt behöver du göra av med mer energi än du äter. Det finns två sätt att åstadkomma det: att äta mindre och att röra på dig mer. Att röra på sig behöver inte betyda att du går till gymmet – om du inte vill det förstås. Läs mer här om att träna för att gå ner i vikt. För att ha en hälsosam livsstil som håller i längden behöver du inte bara låta bli att äta för mycket; du behöver också äta bra mat.

Sätt upp mål

Vad vill du uppnå? Kanske har du redan ett viktmått som du vill uppnå, till exempel att du vill gå ner tio kilo från och med nu. Annars kan det vara bättre att ha ett mål som handlar om att komma i ett par jeans som du inte kan ha längre eller minska midjemåttet med ett antal centimeter. Det kan också vara ett mål som handlar om att du mår bättre på något annat sätt. Kanske vill du jogga en sträcka som du inte klarar idag. Kanske vill du få bättre värden på läkarundersökningen. Dela upp målet i flera delmål. Var konkret och detaljerad. Hur långt ska du ha kommit om en månad? Om två månader? Sätt datum för när du ska ha nått dina delmål och när du ska ha nått ditt stora mål.

Gör en handlingsplan

När du har bestämt dig för vad du vill uppnå behöver du bestämma dig för hur du vill uppnå det. Var konkret! “Jag ska träna tre gånger i veckan och äta onyttigheter bara på lördagar.” är till exempel en bra handlingsplan. Konkretisera gärna ytterligare. Hur lång tid ska du minst träna för att det ska räknas som ett avklarat träningspass? Vad räknas till onyttigheter?

Prova olika sätt att gå ner i vikt

Om du inte går ner, om du inte får tillräckligt bra resultat eller om du helt enkelt inte trivs med dina nya vanor så testa nya. Det finns inte ett rätt sätt att gå ner i vikt. Du måste hitta ditt sätt. För en del fungerar det med en lågkolhydratdiet som lchf. Andra mår inte bra av att äta på det sättet. En del gillar att svettas på gymmet. Andra föredrar att vara ute i naturen. Att prova sig fram är en del av processen. Var inte rädd för att ändra din handlingsplan för att komma till målet.

Belöna dig själv

Vad ska du få när du har nått ditt mål? Vad ska du ha att se fram emot när du har gått ner i vikt? Bestäm en belöning som passar din budget men se till att det är något du verkligen längtar efter. En massage? De där snygga byxorna som du har spanat på, fast i två storlekar mindre än vad som passar dig just nu? Den där bakelsen som du längtar efter? (Jo, varför inte. Att du har bestämt dig för att leva ett hälsosammare liv betyder inte att du behöver avstå från bakelser i resten av ditt liv. Det betyder bara att du inte ska äta dem särskilt ofta.)

Fokusera inte för mycket på kilon

Du som vill veta vad du bör väga kan läsa här hur du räknar ut ditt BMI. Ofta är det dock inte viktigt att gå ner i vikt, alltså just att väga mindre. Om du börjar röra på dig mer än du har gjort tidigare kommer du att få muskler. Och eftersom muskler väger mer än fett kommer du kanske att gå upp i vikt snarare än att gå ner. Vi borde alltså hellre prata om att gå ner i fettvikt, eller kanske om att gå ner i centimetrar.

Sov ordentligt

Se till att få ordentligt med sömn. Om du sover för lite ökar mängden stresshormoner i din kropp, vilket kan göra att du blir hungrigare och får ett ökat sötsug. Det finns också forskning som visar att fettförbränningen ökar om du får tillräckligt med sömn. Dessutom är du antagligen mindre sugen på att träna om du inte har sovit tillräckligt.

Ta hand om dig själv

Var lite extra snäll mot dig själv när du ska gå ner i vikt. Unna dig de kalorifria saker du längtar efter. Sitt en stund i solen, se den där filmen på bio, ge dig själv en fotmassage eller vad du nu mår bra av. Undvik stress. Försök inte förändra något annat i ditt liv än mat och träning just nu. Ta en sak i taget.