Hur ska jag äta för att gå ner i vikt?

När du vill gå ner i vikt ställer du dig antagligen två frågor:

 • Vad ska jag äta för att gå ner i vikt?
 • Hur ska jag äta för att gå ner i vikt?

Svaret på de här frågorna varierar beroende på vem du frågar. Du måste alltså själv komma på vad som passar just dig. Och hur ska du veta det? Det finns bara ett sätt att vara helt säker: prova dig fram. Innan du bestämmer dig för vad du ska prova: läs på! Det finns många experter på viktnedgång. Och förvånansvärt ofta har de helt olika åsikter om hur man gå ner i vikt. Det finns också många som inte är experter men som har gått ner i vikt på ett sätt som fungerade för dem. Hoppa alltså inte på första bästa diet. Läs på innan du bestämmer dig för vad du ska prova. När du väl provar kan du förstås inte nöja dig med två veckor och sedan konstatera att du inte gick ner tillräckligt. Bestäm dig i förväg hur lång tid du ska prova ditt nya sätt att äta och leva. Tre månader? Sex månader? Gör sedan en utvärdering, där du ställer dig frågor som: Hur mår jag av att äta så här? Har jag gått ner i vikt? Hur mycket? Vill jag fortsätta äta så här eller behöver jag förändra något? Du ska hitta ett sätt att äta som fungerar för dig resten av livet. Ta för vana att utvärdera ditt sätt att äta regelbundet, men kanske inte för ofta. Var beredd på att det kommer veckor när du inte går ner något alls. Det är okej.

Vad ska jag äta för att gå ner i vikt?

Vad du ska äta för att gå ner i vikt beror på vem du frågar. Lågkolhydratdieter som LCHF är på modet och det är många som har gått ner i vikt på det sättet. Det finns också experter som pekar på att det inte är bra i längden att äta mycket mättat animaliskt fett. Hur vill du göra? Prova att äta LCHF under en period för att gå ner i vikt och sedan övergå till att äta mer kolhydrater, kanske i form av grönsaker, för att hålla vikten och leva sunt på sikt?

De flesta är i alla fall överens om att det här är bra saker att äta:

 • grönsaker (äter du lchf ska grönsakerna ha växt ovan jord)
 • proteinmat som ägg, fisk, kött och baljväxter
 • bra fetter som finns i till exempel avokado, fet fisk, olivolja, naturella nötter och fröer.

De flesta är också överens om att det här är sådant du ska undvika:

 • livsmedel med mycket socker, till exempel godis, läsk och efterrätter
 • chips och liknande
 • snabbmat som pommes frites och annat friterat
 • alkohol.

Ett tips är att äta så ren och oprocessad mat som möjligt, det vill säga mat som ingen har gjort något med. Frukt och grönsaker är bra exempel på det. Det finns till exempel fakta som tyder på att blåbär kan vara bra att äta om man vill gå ner i vikt. Läs också alltid innehållsförteckningen på det du äter. Konstiga tillsatser och e-nummer får dig kanske inte att gå upp i vikt, men om du vill ta hand om din kropp på sikt kanske du ändå väljer att inte ge kroppen så mycket sådant.

Hur ska jag äta för att gå ner i vikt?

Det är samma sak här: beroende på vilka experter och förståsigpåare du frågar kommer de att svara olika saker. Här är några tips som har fungerat för många:

 • Ät tillräckligt ofta så att du aldrig blir för hungrig.
 • Ät dig mätt men inte övermätt.
 • Ät regelbundna måltider. Ät mellanmål så att du aldrig behöver gå hungrig. Om du äter god och näringsrik mat regelbundet finns det lite eller inget utrymme för godissug och småätande av onyttigheter.
 • Hoppa inte över några måltider.

Men så finns det de som säger tvärtom och använder sig av det som kallas periodisk fasta. Det finns flera varianter på det. En variant, den populära 5:2, går ut på att du äter som vanligt fem dagar i veckan och att du äter ytterst lite de andra två dagarna. En annan variant, som kallas 16:8, är att du äter alla dina måltider under åtta timmar, till exempel mellan 12 och 20, och sedan inte äter något under resten av dygnet. Är det en metod som kan fungera för dig? Prova under en period och utvärdera sedan resultatet.

Använd gärna lördagsgodisprincipen: en gång i veckan får du äta det där som du längtar mest efter. I lagom mängd. En efterrätt. En liten godispåse. Ett par glas vin. Det handlar inte om att trycka i dig hur mycket som helst.

En annan metod för att gå ner i vikt, om du vet med dig att du äter mycket godis och andra onyttigheter kan vara att hitta mönster hos dig själv. När och varför äter du onyttigheter? Framför teven på kvällen? På eftermiddagsfikat för att du är hungrig då? Hur kan du bryta dina dåliga mönster? Byta tevesoffan mot en kvällspromenad? Alltid ha med dig nyttiga mellanmål till jobbet?