Hur kan jag bli av med mitt sötsug?

Drabbas du av sötsug ibland? Här får du tio tips som hjälper sig att slippa sötsuget:

  1. Ät regelbundet och gå aldrig hungrig. Ofta hör man folk prata om “klockan-tre-sötsuget” som om det vore en självklarhet. Om alla åt mellanmål klockan tre skulle det inte vara något känt begrepp. Ha med dig ett par morötter och en näve nötter till jobbet och ät det när du behöver extra energi på eftermiddagen.
  2. Sov tillräckligt. Sömnbrist gör dig godissugen. Om du är utvilad är risken mindre att du petar i dig sötsaker.
  3. Analysera dina vanor. Notera vid vilka tillfällen du äter onyttigheter. Är det framför teven på kvällen? Gör något annat på kvällarna än att se på teve. Ta en promenad, läs en bok eller träffa en kompis.
  4. Skaffa en ny vana. Ett sätt att bryta mönstret kan vara att skaffa en ny vana. Brukar du ta en fika med en kompis på torsdagarna? Äter ni alltid wienerbröd då, fast ni säger till varandra att ni inte borde? Gör något annat nästa torsdag, som inte är sammankopplat med sötsaker. Gå på en konsert eller museum.
  5. Belöna dig själv på något annat sätt. Äter du godis för att belöna dig själv för att du har gjort något bra? Fundera på vad du kan ge dig själv i stället. Kan du köpa en pocketbok eller en tidning i stället för en kexchoklad?
  6. Avstå helt från socker och snabba kolhydrater i två till tre veckor. Att äta mycket socker och snabba kolhydrater kan ge ett sug efter ännu mer. Ett sätt att komma ur det kan vara att avstå helt under ett par veckor.
  7. Ät lördagsgodis. Bestäm dig för att bara äta sötsaker en dag i veckan. När du blir godissugen så behöver du inte tänka “jag får inte äta godis” utan “jag får äta godis på lördag”. Det kan göra det lättare att avstå de andra dagarna.
  8. Ät en bit mörk choklad. En bit mörk choklad kan stilla godisbegäret, men det måste vara riktigt mörk choklad, annars innehåller den en massa socker. Minst 70 procent kakao ska den ha, men gärna 80 eller 90.
  9. Ät lakrits. Om du gillar lakrits kan du ta ett par lakritspastiller som bara består av lakrits och inget socker.
  10. Borsta tänderna. Med nyborstade tänder får du mindre lust att stoppa något i munnen och förstöra den fräscha smaken.