Vad är stevia?

Stevia är en växt, som även heter sötflockel och som kommer från Paraguay. Sötflockeln får den söta smaken av steviolglykosider. De är cirka 300 gånger sötare än socker och går att använda som sötningsmedel.

Sedan 2011 är steviolglykosider, E 960, godkända som livsmedel inom EU. Det innebär att man får sälja livsmedel som är sötade med en viss begränsad mängd steviolglykosider. Själva växten stevia är däremot inte godkänd som livsmedel.

Läs gärna mer om Stevia och steviolglykosider hos Livsmedelsverket. Där står det bland annat så här:

Att märka produkter som innehåller tillsatsen steviolglykosider med uppgiften ”sötad med Stevia” eller liknande är vilseledande. Produkterna innehåller inte stevia utan vissa ämnen, steviolglykosider, som är utvunna ur stevia.

Är stevia naturligt?

Stevia marknadsförs som ett naturligt sötningsmedel. Enligt den här artikeln i DN är det inte mer naturligt än andra sötningsmedel:

Medlet har gått igenom en reningsprocess då man koncentrerar de sötande ämnena. Slutresultatet är inte mer naturligt än något annat sötningsmedel och har lite gemensamt med den ursprungliga plantan, menar Livsmedelsverket.

Är stevia nyttigt?

Är stevia nyttigt? Är det bättre än vanligt socker? I marknadsföringen kan vi läsa att det är kalorifritt och varken påverkar tänderna eller blodsockret. Men det är alltså framställt på tämligen konstgjord väg. Du får själv avgöra om du tycker att det är nyttigt eller inte.

Är stevia farligt?

Vi på allasvaren.se har inte hittat några studier som visar att stevia är farligt. Men man bör inte få i sig mer än den rekommenderade maxmängden på 4 mg per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär enligt den här artikeln i SvD att “ett barn på 20 kilo kan dricka en liter läsk sötad med steviolglykosider varje dag under förutsättning att man inte äter något annat med tillsatsen i. Motsvarande siffra för en vuxen som väger 60 kilo är tre liter läsk.”

Är stevia gott?

En del tycker att stevia är gott, andra tycker att det har en konstig bismak.

Är stevia lchf?

Stevia marknadsförs ofta som ett alternativ för den som äter lchf och vill undvika socker, men är det verkligen bättre? Det beror på hur du ser på det. Stevia påverkar inte blodsockret på samma sätt som socker men det kan trigga igång sötsuget på samma sätt. Så här står det i en artikel i SvD:

– Steviolglykosider är inte bättre bara för att de utvunnits ur ett blad. De stimulerar belöningssystemet på samma sätt som socker och andra sötningsmedel. Och även om det inte påverkar blodsockret så håller det vår längtan efter det söta vid liv, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Lchf-förespråkaren doktor Annika Dahlqvist säger:

Jag tycker egentligen att vi ska försöka komma bort från den söta smaken. Det finns risk för att bakverk sötade med Stevia Strö kan trigga sötsug, och man kan gå vidare med sockerintag.

Det finns så mycket god LCHF-mat som inte är söt, att det räcker fullt upp för att hålla oss mätta och nöjda och med gott näringsintag.

Lchf-förespråkaren kostdoktorn Andreas Eenfeldt säger:

Själv är jag inget fan av sötningsmedel oavsett ursprung. Jag har aldrig sett Stevia som ”naturligt”. Det är som sagt framrenat ur blad och därmed inte mer naturligt än att snorta kokain (som också är framrenat ur blad).