Vilka är förespråkare för LCHF?

De två kanske mest kända förespråkarna för LCHF är Andreas Eenfeldt, även kallad kostdoktorn, och Annika Dahlqvist, som ibland kallas fettdoktorn.

Andreas Eenfeldt om LCHF: Ät dig mätt på god mat och gå ner i vikt

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin. Enligt honom handlar LCHF om att “äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.” Andreas Eenfeldt skriver så här på sin webbplats:

Det har varit mycket debatt senaste åren, men lågkolhydratkost är numera godkänt av Socialstyrelsen för behandling av övervikt eller diabetes typ 2. Allt fler vetenskapliga studier visar bäst effekt av LCHF för vikt- och blodsockerkontroll. Antalet positiva läkare och professorer ökar stadigt.

Annika Dahlqvist: LCHF hjälper personer med övervikt och diabetes

Så här skriver Annika Dahlqvist på sin webbplats:

Under människans evolution (utveckling) har hon levt som jägare, fiskare och samlare. Av den tillgängliga maten föredrog hon de fetaste bitarna. Instinktivt kände hon att det animaliska fettet var både näringsrikt och energigivande.

Den primära hypotesen måste därför vara att animaliskt protein och fett är det bästa för oss att äta. Om denna hypotes mot förmodan skulle vara felaktig måste det till omfattande och relevant forskning för att bevisa det.

Hon fortsätter:

För ca 10000 år sen började mat med hög kolhydrathalt komma in i människans kost: spannmål, ris och majs. Efter det har vi fått allt rikligare tillgång till stärkelserik föda. På 1600-talet kom potatisen. Detta ledde inte till förbättrad hälsa, snarare tvärtom.

Annika Dahlqvist blev kanske mest känd när hon blev anmäld av två dietister för att hon rekommenderade LCHF-kost till patienter med övervikt och diabetes typ 2. Socialstyrelsen utredde ärendet med hjälp av professor Christian Berne, som är expert på diabetesvård.

Christian Berne kom fram till att Annika Dahlqvists kostråd fungerar för patienterna med övervikt och diabetes “med reservation för att den vetenskapliga basen i form av randomiserade kontrollerade studier är mycket smalare än för koster med ett högre kolhydratinnehåll och att långtidsstudier (> 1 år) saknas.” Socialstyrelsen friade därför Annika Dahlqvist.

Här kan du läsa Socialstyrelsens beslut om Annika Dahlqvist. Det blev förstås uppmärksammat av pressen: