Vad är LCHF?

LCHF står för low carb high fat och innebär ett lågt intag av kolhydrater (på engelska carbs, en förkortning av carbohydrates) och ett högt intag av fett. Många använder LCHF för viktnedgång. På senare år har det gjorts fler vetenskapliga studier av LCHF. I källförteckningen till Wikipedia-artikeln om LCHF hittar du en hel del.

Äta LCHF – vad ingår?

Om du vill äta enligt en LCHF-diet ska du äta proteinrik animalisk mat som kött, fisk och ägg. Feta mjölkprodukter, som fet yoghurt, ost och grädde är också bra enligt LCHF-metoden, liksom feta såser och dressingar. Grönsaker som växer ovan jord ingår också i LCHF-kost, och även nötter. Bär kan vara okej i små mängder.

Vilken mat är inte LCHF?

Du som vill äta LCHF ska undvika allt socker, till exempel godis, fikabröd, läsk och glass. Du ska också undvika stärkelserik mat som pasta, ris, bröd och potatis. Det gäller även fullkornsvarianterna och de med mycket fibrer. Margarin ska du också undvika. Använd riktigt smör i stället. Frukt ska du helst undvika om du äter LCHF, eftersom de innehåller mycket socker. Öl och söta drinkar bör du undvika, men något glas vin (om det inte är sött) eller ren sprit som whisky är okej, åtminstone enligt vissa LCHF-förespråkare.

Mer utförliga råd om vad du bör äta och inte äta om du vill äta LCHF hittar du till exempel hos kostdoktorn Andreas Eenfeldt, som har en LCHF-skola för nybörjare. Han säger: “Titta i affären på innehållsförteckningen. Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne är ett enkelt nybörjartips.”

Läs mer om LCHF

Det finns gott om LCHF-förespråkare, men också motståndare. Här kan du läsa mer: