Vilka är motståndare till LCHF?

Alla är inte övertygade om att LCHF är rätt väg för att äta hälsosamt och undvika övervikt. Här är några av dem som har uttalat sig mot LCHF:

Stephan Rössner: Det är energiunderskottet som spelar roll

Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteendeforskning och arbetar med överviktiga vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. En artikel i Dagens Medicin handlar om en studie som visar att det inte spelar någon roll vilken metod man använder om man vill gå ner i vikt; det viktiga är att äta mindre.

– Det här är precis det jag och flera med mig alltid hävdat, att det är energiunderskottet som spelar roll, inte om energin kommer från kolhydrater, proteiner eller fett, säger Stephan Rössner.

Fredrik Paulún: Strikt LCHF ger minskad träningslust och nedstämdhet

Fredrik Paulún är näringsfysiolog, författare och föreläsare och har ett eget varumärke med hälsosamma livsmedel. När Olga Rönnberg intervjuar honom på sin blogg hos Mama (länk borttagen pga trasig) säger han så här:

OR: Vad anser du om LCHF?
FP: För många sjuka personer som diabetiker, vissa cancerpatienter, epileptiker etc kan det vara jättebra eftersom nyttan överstiger nackdelarna. Strikt LCHF (där max 5-10% av energiintaget kommer från kolhydrater) har vissa problem som t ex minskad träningslust och nedstämdhet. Därför är det bättre att använda isodieten som tillåter 33% kolhydrater vilket är mer balanserat och ger energi till både muskler och hjärna samtidigt som det ger mängder av nyttig kolhydrathaltig mat som frukt, bär, fullkornsprodukter etc.

Maj-Lis Hellenius: Fett är inte bra i stora doser

Maj-Lis Hellenius är professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention, vid Karolinska Institutet. Hon har skrivit boken Hälsosam livsstil och det goda i livet. Så här säger hon om de studier som finns om LCHF:

– Idag finns över 200 000 publicerade studier – epidemiologiska studier, interventionsstudier som undersökt effekten av olika kost, och de som visar på nya molekylärbiologiska mekanismer – och de allra flesta visar att mättat fett inte är bra i stora doser. Som forskare ska vi titta på denna helhet och göra en syntes, medan de som förespråkar LCHF kan plocka något resultat ur mängden och slå upp det som en sanning.

Maj-Lis Hellenius säger och att LCHF är den farligaste dieten vi har haft. Hellenius har även yttrat sig i DN om att debattklimatet är hätskt nuförtiden.

Paolo Roberto: Det är en metod för lata idioter

Paolo Roberto är före detta boxare och numera bland annat programledare och kokboksförfattare. Han har italienska rötter och hans kokböcker innehåller ofta pastarätter. Så här säger Paolo Roberto i en intervju i tidningen Café:

Vissa påstår att man blir tjock av pasta?
– Man blir tjock av kött också om man äter för mycket av det. När det gäller hälsa är folk helt dumma i huvudet.

Jag antar att du inte gillar den nya LCHF-dieten där man ska äta lite kolhydrater och mycket fett?
– Det är en metod för lata idioter, man går ner i vikt utan att träna, men den fungerar inte i längden för vi behöver kolhydrater för att orka träna och för att inte bli olyckliga och trögtänkta. Hjärnan och musklerna behöver sina kolhydrater. Dessutom vet man inte vilka konsekvenserna av LCHF är. Folkhälsoinstitutet säger att vi får i oss för mycket mättade fetter, men folk lyssnar hellre på någon bloggare.

[…]. Alla de som förespråkar de här metoderna vi pratade om innan kan komma och debattera med mig, men de får ta av sig tröjan först.