Gå ner i vikt – vad finns det för metoder?

Du kan gå ner i vikt med många olika metoder. Om du går ner i vikt snabbt med hjälp av en trenddiet finns det stor risk att du lika snabbt får tillbaka dina förlorade kilon – ofta med ränta dessutom. Ett bra mål kan vara att gå ner ett halvt eller ett kilo i veckan. Du behöver hitta ett sätt att äta och träna på som du kan tänka dig att fortsätta med i resten av livet.

Gå ner i vikt med någon av de här metoderna – något för dig?

Här följer några metoder som du kan prova för att gå ner i vikt:

Gå ner i vikt med LCHF

LCHF står för low carb high fat och innebär ett lågt intag av kolhydrater (på engelska carbs, en förkortning av carbohydrates) och ett högt intag av fett. Här kan du läsa mer om att gå ner i vikt med lchf.

Gå ner i vikt med 5:2

5:2-dieten är en metod för periodisk fasta. Den går ut på att du under fem av veckans dagar äter som vanligt. Två av dagarna äter du däremot mindre än vanligt – max 500 kalorier om du är kvinna och 600 kalorier om du är man.

Här kan du läsa mer om 5:2.

Gå ner i vikt med paleo

Här kan du läsa mer om paleo.

Gå ner i vikt med tallriksmodellen

Tallriksmodellen visar hur en måltid ska vara uppbyggd enligt Livsmedelsverket.

Gå ner i vikt med GI-metoden

GI betyder glykemiskt index. Det är ett sätt att mäta hur högt ditt blodsocker stiger igen efter att du har ätit. Enligt GI-metoden ska de kolhydrater du äter vara långsamma, det vill säga ha lågt GI. Exempel på livsmedel med lågt GI är grönsaker. Exempel på livsmedel med högt GI är vitt bröd och socker.

Gå ner i vikt med raw food

Raw food är inte i första hand en metod för att gå ner i vikt, men den som är överviktig och börjar äta raw food går ofta ner i vikt. Raw food innebär att man inte äter något som är upphettat till mer än 42 grader (det exakta gradantalet kan variera något beroende på vem man frågar) eftersom enzymerna i maten dör vid högre temperaturer. Läs mer om raw food på rawfoodsidan.se.