Vad är kalorier?

Vad är kalorier? Energin som finns i det du äter brukar man mäta i kcal, som betyder kilokalorier. I vardagligt språk är en kalori samma sak som 1 kcal, men egentligen är 1 kcal, kilokalori, tusen kalorier.

Kalorier in minus kalorier ut

Den som vill gå ner i vikt brukar ofta vara intresserad av kalorier. Om du äter fler kalorier än du gör av med så kommer du att gå upp i vikt. Äter du färre kalorier än du behöver så kommer du att gå ner i vikt. Det är grundregeln. I praktiken finns det även en hel del annat att ta hänsyn till. Ett exempel att om din kost enbart består av geléhallon så kommer du att bli undernärd, även om du äter lagom många kalorier. Ett annat exempel är att olika livsmedel mättar olika bra. Många lchf:are anser att om du får i dig dina kalorier i form av fett, som mättar bra, så håller du dig mätt längre och behöver därför inte äta lika mycket.

Räkna ut din kaloriförbrukning

Här kan du räkna ut hur stor kaloriförbrukning du har per dag.

Gå ner i vikt genom att räkna kalorier?

En del tycker att det fungerar bra att gå ner i vikt genom att räkna kalorier. Andra tycker att det är på tok för jobbigt. Du behöver själv avgöra om det är en metod som passar dig. Kanske kan du bara avgöra det genom att prova och sedan utvärdera resultatet – inte bara resultatet i form av viktnedgång utan också i form av hur lätt eller jobbigt du tyckte att det var. Är det något som du kan tänka dig att göra på sikt? När du har räknat kalorier ett tag kommer du också att lära dig hur många kalorier dina normala portioner av olika livsmedel innehåller, så då blir det lättare.