Kan jag gå ner i vikt med löpning?

Löpning är ett bra sätt att motionera om du vill gå ner i vikt. Om du är mycket överviktig kan det dock vara bra att gå ner några kilo först och börja jogga i ett senare stadium av din viktnedgång. Detta för att det är slitsamt för kroppen att springa när man väger mycket. För dig som har många kilos övervikt är det därför bättre att börja promenera.

Om du inte är van vid att motionera behöver du successivt vänja kroppen vid att röra på sig. Det gäller även dig som inte är för tung för att springa. Börja med att promenera en halvtimme två gånger i veckan. (Promenera gärna oftare efter ett tag men gör två gånger i veckan till dina joggingpass.) När du har gjort det i några veckor börjar du varva en minuts jogg med fem minuters gång (efter att först ha gått en stund för att värma upp kroppen). För varje vecka kan du sedan låta varje joggdel av promenaden ta 30 sekunder längre tid. Tills du så småningom kan jogga i 30 minuter utan att stanna.

Hinner du inte med 30 minuter? Fem minuter är bättre än inget. Ta en femminutersrunda den här gången och försök hinna med dina 30 minuter nästa gång.

Gå ner i vikt med löpning – utrustning

Om du tänker springa eller jogga regelbundet kommer du inte ifrån att ha ett par bra löparskor. Gå helst till en särskild löparaffär där du får prova ut ett par skor genom att springa på löparband. Om du är kvinna kan du även behöva en bra sportbehå. Den kan du köpa i samma affär som skorna.

Om du är intresserad finns det förstås hur mycket särskilda löparkläder som helst, särskilt om du tänker springa utomhus året runt. Det är bara att googla. Men det är inget måste att investera i en massa utrustning för att kunna springa. De gamla mjukisbyxorna med målarfärgsfläckar duger gott att börja med. Kanske kan du sätta upp ett löparmål med en inbyggd belöning, till exempel att när du kan springa i 30 minuter utan uppehåll så får du köpa ett par nya löpartajts?

Gå ner i vikt med löpning – nästa steg

När du kan jogga i 30 minuter i sträck och har gjort det ett par gånger i veckan i några veckor är det dags att variera träningen. Om du alltid joggar likadant vänjer sig kroppen vänjer sig vid den belastningen och du kommer att få svårare att gå ner i vikt. För att variera din löpning kan du till exempel

  • Öka löppassets längd. Tänk dock på att öka försiktigt så att du inte skadar dig. En ökning på max 10 procent per vecka är vad som brukar rekommenderas.
  • Springa ett långpass ibland.
  • Springa ett kortare och snabbare pass ibland.
  • Springa intervaller, till exempel springa snabbt i två minuter och långsamt i en minut och fortsätta så under hela löppasset (efter att du har värmt upp).
  • Springa intervaller i backe: spring så fort du kan upp för en backe. Jogga ner. Repetera många gånger.